Υπηρεσίες

Συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία

Γενικά, σύστημα θεωρείται το σύνολο των στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση. Σύστημα μπορεί να είναι η οικογένεια, οι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία, οι μαθητές σε μια τάξη, οι κάτοικοι μιας πόλης κτλ. Το κάθε σύστημα έχει εσωτερική δομή, λειτουργία και αλληλεπιδραστική σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, διέπεται και από συγκεκριμένες ιδιότητες, μια από τις οποίες είναι η αλληλεπίδραση. Η αληλεπίδραση σημαίνει ότι η αλλαγή σε κάποιο στοιχείο του συστήματος επιφέρει αλλαγή σε ολόκληρο το σύστημα. Η παραπάνω αρχή ορίζει τη μητέρα ή την οικογένεια ως το αίτιο κακού και το παιδί ως το θύμα, όμως η εξήγηση αυτή δεν είναι επαρκής. Η συμπλοκότητα φεύγει από τα στενά όρια του γραμμικού και πηγαίνει στην πολυπαραγοντικότητα. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών ενός συστήματος υπερβαίνουν το κάθε μέλος ξεχωριστά.

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η ατομική ψυχοθεραπεία βιώνεται ως μία εμπειρία ίασης, αυτογνωσίας και αλλαγής η οποία ξεκινά με αίτημα του θεραπευόμενου και εξελίσσεται δυναμικά μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της σχέσης με τον θεραπευτή. Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται κατόπιν αξιολόγησης του αρχικού αιτήματος και σχεδιασμού ενός θεραπευτικού πλάνου το οποίο είναι εξατομικευμένο. Η θεραπεία οριοθετείται και πλαισιώνεται μέσα από την σχέση εμπιστοσύνης που καλλιεργείται με τον Θεραπευτή. Η σχέση αυτή διαφέρει από τις προσωπικές, οικογενειακές ή κοινωνικές σχέσεις καθώς ενσωματώνει σύγχρονες επιστημονικές αρχές με σκοπό να ενεργοποιήσει την εσωτερική διεργασία ενδυνάμωσης και ίασης του θεραπευόμενου.

Θεραπεία ζεύγους

Η συστημική θεραπεία ζεύγους αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ο κάθε σύντροφος καλείται να μπει στη θέση του άλλου και να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σύντροφοι να κατανοούν τις ανάγκες του άλλου, να παρατηρούν και να διορθώνουν τη συμπεριφορά τους. Έτσι μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να εμπιστεύονται τον σύντροφό τους και να παίρνουν ο καθένας την ευθύνη των πράξεών του στη σχέση.

focusing βιωματική θεραπεία

To focusing ή αλλιώς διαδικασία εστίασης αναπτύχθηκε από τον ψυχοθεραπευτή και φιλόσοφο Eugene Gendlin, στενό συνεργάτη του Carl Rogers. Μέσα από το focusing το άτομο μπορεί να στρέψει την προσοχή του στο σώμα του, να πάρει πληροφορίες από αυτό και να αφουγκραστεί καλύτερα τα συναισθήματά του, όσο σύνθετα κι αν είναι. Περισσότερο από μια τεχνική μέθοδος, το focusing είναι φιλοσοφία ή και τρόπος ζωής. Είναι μια βιωματική διαδικασία η οποία αν και βασίζεται σε μια σειρά συγκεκριμένων βημάτων, δεν εξελίσσεται πάντα συστηματικά.

Συμβουλευτική γονέων

Βοηθάει τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών σε κάθε ηλικιακή εξελικτική φάση, να διαχωρίζουν τις ανάγκες των παιδιών από τις δικές τους ανάγκες (π.χ. ανεκπλήρωτα όνειρα, ματαιώσεις και προσωπικές προσδοκίες) και να τους προσφέρουν ενθάρρυνση, ώστε να αναπτυχθούν σε ώριμους, χαρούμενους, υπεύθυνους, όσο και αυτόνομους ενήλικες.

Συμβουλευτική παιδιών και εφήβων

Η συμβουλευτική εφήβων στοχεύει στην υποστήριξη της μετάβασης του παιδιού στην ενηλικίωση, είτε συντροφεύοντας τον έφηβο στην κατανόηση της διαφορετικότητας ως προϋπόθεσης δόμησης της προσωπικής του ταυτότητας, είτε ενθαρρύνοντας τον στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και δυνάμεων επίλυσης θεμάτων και δυσκολιών, που συχνά συνοδεύουν την περίοδο της εφηβείας, σε επίπεδο σχέσεων με οικογένεια και συνομηλίκους, σχολείο και εκπαίδευση, λήψη αποφάσεων επαγγελματικής σταδιοδρομίας ή σπουδών, σχέσεις με το άλλο φύλο και σεξουαλικότητα, εικόνα εαυτού κ.α.

Στήριξη παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν διαταραχή που επηρεάζει την επεξεργασία των γραπτών πληροφοριών από το παιδί και συνήθως καθίσταται αντιληπτή από την αρχή της μαθησιακής διαδικασίας αλλά συνεχίζει και κατά την ενήλικη ζωή του. Εκτός από τα ελλείμματα στις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης συχνά τα παιδιά εμφανίζουν και δευτερογενείς δυσκολίες, όπως κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες, χαμηλή αυτοαποτελεσματικότητα, ενώ πολλές φορές εκδηλώνουν θυμό και επιθετική συμπεριφορά

Ομάδες προσωπικής ανάπτυξης

Οι Ομάδες Προσωπικής ανάπτυξης ή αυτοβελτίωσης λειτουργούν ως μια οργανωμένη, δομημένη διαδικασία με συγκεκριμένη μεθοδολογία και στόχους, η οποία απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει σε μία ομαδική διαδικασία συζήτησης, προσωπικής αναζήτησης, μάθησης και αλλαγής.

Copyrights © Panagiota Chaitidou 2025

Developed by KT